Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2020 17:09 - Билки, които са ми помогнали да подобря физическото си състояние
Автор: poptodoroff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 256 Коментари: 0 Гласове:
0



 По един лечител - билкар във всяка рота, полк, батальон и дивизия

„За всяка болка има билка“

- Петър Димков

Петър Димков бе живото доказателство, че билките не само помагат, ами и са неотложна част от живота на Българина.

Роден в София през 1886 г., в семейство на свещеник и народна лечителка, Димков от ранна детска възраст е увлечен от красотата на народната медицина и систематично записва рецепти за билколечение, в които майка му го посвещава. Още тогава осъзнава колко необятна е мъдростта на народното познание, което предвещава и целия му житейски път.

Офицер, патриот и общественик, през 1909 г. се завръща в България от военното си обучение в чужбина, точно когато събитията в политическия живот назряват. В последвалите 3 войни, в които той е взел участие – Първата Световна, Балканската и Междусъюзническата, П.Д. е раняван осем пъти и е награден с множество ордени. Още тогава започва да прилага знанията и уменията си да лекува върху неговите подчинени. Единственият офицер, чиято рота остава незасегната от върлуващата на фронта холера.

Той казва още: „И най-силните билки са нищо, ако не бъдат ползвани ръка за ръка с молитвата“. Именно поради това издава и цял молитвеник, в който има молитви, които, според него и хората му, са спасявали не веднъж другарите му по време на война.

image

Билки за общото физическо здраве

 

  • 1.     Спадат хормона на стреса
  • 2.     Повишават либидито и тестостерона
  • 3.     Активизират мускулите и увеличават издръжливостта на тялото

؁

Една от най-силните и качествени Български билки се нарича Трибулус Терестрис, позната сред народа като Бабини зъби.

image
Тя подобрява здравето на сърцето и кръвната захар, контролира нивата на тестостерона,imageвключително помага и за повишаване на либидото, поддържане на уринарния тракт здрав и намаляване на подуването.

За предпочитане е да се приема в течно състояние, като максималният ефект на билката действа при прием между 30 и 40 дни. След този период е добре да се направи почивка от 2 седмици, защото организмът се пренасища.

Бабините зъби са подходящи за прием и от жените, като спомага за облекчаването на менструалните болки и по естествен начин регулира мастната обмяна по време на тренировки.

 

Друга билка, която по естествен начин учи тялото да се справя със стреса, липсата на енергия и депресивните състояния е Левзеята.  Коренищата ѝ са разклонени са разположени хоризонтално в кафяв до тъмнокафяв цвят и имат специфичен аромат.  Съцветието е почти кръгла кошничка и цветната кошничка се състои от многобройни ланцетни (островърхо-двуостри) листенца. Окраската на imageцветовете е светлолилава.

Най-добре влияе отново в течна форма, като този естракт стимулира и мускулния растеж. Подобрява физическото и психическо здраве без странични ефекти и зависимости.

 

За изготвянето на плана за прием е добре да се консултирате с личния си лекар, тъй като всяка доза е различна спрямо теглото и височината.

 

imageСминдухът (чимен или тилчец) е подправката, която се използва и за лечебно средство. Култивирана от хилядолетия в древната Българска Асирия, се справя с възпаленията, подобрява храносмилането и репродуктивните функции, регулира кръвната захар (като Бабините зъби), подсилва имунитета, грижи се за теглото, здравето на кожата и косата.

 

Листата на билката са зелени, а плодовете представляват шушулки, които съдържат много твърди семена в пирамидна форма. На големина са по-малки от леща и са изключително лютиви на вкус. Поради това се използват в малки количества както за готвене, така и за лечебна цел. Семената имат свойството да затоплят организма и има случаи, когато са се водили битки насред люто-студена зима и войниците на двата фронта са приемаи сминдух в значителни количества, както и в храната. Действа благоприятно, също така, и на черния дроб, бъбреците, метаболизма и оттам се бори с излишните килограми.

1.     Подсилване на имунитета – при настинка се прави чай от сминдух, при чувство за отслабналост се слага в храната спрямо теглото (1-2; 2-3 чаени лъжички). Диабетиците също следва да приемат редовно билката, но само под формата на чай (от изсушен стрък на прах).

2.     Подобряване на храносмилането – Сиропът от сминдух е отличен антицид, т.е. неутрализира солната киселина в стомашния сок. Редовната му консумация подобрява храносмилането и помага при проблеми с гастрита и подуването на корема.

3.     Грижи за кожата – Семената на сминдуха са отлично антибактериално, противогъбично и противовъзпалително средство. Стрити на прах, те облекчават кожни възпаления, причинени от рани, екземи, изгаряния. За младия войник, (който още не е положил клетва) е добре да започне приема на семената от три до два месеца преди постъпването на служба, като това ще му осигури един естествен щит срещу възможните здравни опасности сред поделенията. Освен това, богатото съдържание на витамин В3 забавя стареенето на човека, помага за ефективното възстановяване на увредените кожни клетки и като резултат се справя с бръчките и тъмните петна.

4.     Грижи за косата – Същите смелени на прах семена са едно от най-добрите средтсва за справяне с пърхота и косопада. Богати на протеини, като никотинова киселина, те стимулират растежа и възстановяват увредената коса.

5.     Други ползи – Чаят и сиропът от сминдуха са богат източник на магнезий и помагат в борбата със стреса.

ВНИМАНИЕ:

- Ако се прекали с количеството сминдух, това може да причини образуването на газове и подуване на корема.

- Не бива да бъде приеман сминдух под никаква форма, ако се приемат медикаменти за разреждане на кръвта и за лечение на нарушения в кръвосъсирването.

- Хората с чревни язви не бива да го приемат, поради свойството на билката да затопля организма.

- Прекомерната консумация води и до изсушаване на кожата.

 

I.                   За диабетици:

- Чай

Продукти: 1 с.л. сухи листа сминдух, 1 ч.л. семена, 1 чаша вода, 1 ч.л. мед (по желание)

Начин на приготвяне: Сложете водата да заври, изключете котлона, добавете листата и оставете да се запарят ок.10 мин. Прецедете  и ако чаят ви е твърде горчив, добавете мед на вкус.

- Сироп (Тинктура)

Продукти: 2 с.л. сушени листа сминдух, 2 с.л. семена сминдух, чаша гореща вода.

Начин на приготвяне: В метален съд сложете листата и семената и ги залейте с горещата вода. Оставете да престоят половин час, прецедете и съхранявайте в стъклен съд. Пийте по половин супена лъжица три пъти на ден.

- Сминдух с кисело мляко

Киселото мляко и сминдухът имат силно противовъзпалително действие, което ги прави добра комбинация за диабетици.

Продукти: 1 с.л. семена сминдух, 1 чаша кисело мляко.

Начин на приготвяне: Смелете семената на фин прах и ги добавете към киселото мляко, разбъркайте добре. Консумирайте два пъти на ден.

- Вода със сминдух

Един от популярните начини за консумация на семената сминдух от диабетиците е те да се накиснат във вода.

 

Продукти: 2 с.л. семена сминдух, 2 ч. вода.

Начин на приготвяне: Залейте семената с водата и покрийте съда. Оставете ги да престоят една нощ и на сутринта прецедете и изпийте на гладно. За да понижите нивата на кръвната захар, пийте от водата всяка сутрин в продължение на един месец.

II.                За отслабване:

- Чай

Запечете на сух тиган семената сминдух. Счукайте ги на фин прах. Сложете 1.с.л. от праха в чаша топла вода и оставете да къкри на бавен огън около 5 минути. В чая може да добавите и други билки, например канела или джинджифил. За по-добър ефект пийте от него сутрин на гладно.

- Кълнове

Кълновете сминдух са богати на каротин, витамините А,Е,С и В, калций, магнезий, цинк, калий, аминокиселини, минерали. Консумацията им сутрин на гладно помага за намаляването на теглото.

Вземете чисто и тънко парче плат. Накиснете го във вода. Поставете семената сминдух върху влажния плат и ги притиснете с камък или тежък предмет. Оставете три нощи и махнете камъка. Изчакайте кълновете да достигнат подходяща дължина преди да консумирате.

III.             За здрава коса:

- Накиснете във вода 2 с.л. семена сминдух за една нощ. На сутринта ги смелете на паста и нанесете на косата и скалпа. Оставете 30 минути и измийте. Повтаряйте 1-2 пъти на седмица.

- Накиснете 2 с.л. семена сминдух във вода за една нощ. На сутринта ги смелете на паста и добавете 1 с.л. лимонов сок. Нанесете на косата и след 30 минути измийте. Повтаряйте веднъж на седмица. Лимоновият сок контролира омазняването на косата, придава ѝ блясък, премахва мъртвата кожа.

- Накиснете 2 с.л. семена сминдух в 1/2 чаша пресечено мляко за една нощ. На сутринта ги смелете на паста, която нанесете на косата и оставете 30 минути, след което я измийте. Повтаряйте 1-2 пъти на седмица.Пресеченото мляко омекотява косата и я подхранва с протеините, които съдържа, докато сминдухът почиства скалпа.

- 2 с.л. семена сминдух, 2 с.л. кокосово масло

- Накиснете 2 с.л. семена сминдух във вода за една нощ. На сутринта ги стрийте на паста и добавете 2 с.л. кокосово масло. Нанесете на косата и след 30 минути измийте. Повтаряйте 1-2 пъти на седмица. Кокосовото масло има силни антибактериални свойства. То овлажнява скалпа и го подхранва. В комбинация със семената сминдух се получава перфектна овлажняваща маска за косата, която в същото време се справя и с пърхота.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poptodoroff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 29066
Постинги: 26
Коментари: 33
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930